Kişilik testleri, mizacınız hakkında bir rapor verir ve cevaplarınızı işlerde çalışan kişilerin benzer cevaplarıyla eşleştirir. En çok benzediğiniz kişinin mesleği de sizin için uygun bir meslek olabilir.
Örneğin cevaplarınız, öğretmenlik yapan kişilerle benzerlik gösteriyorsa, test sizin eğitimci olmaya daha uygun olduğunuzu gösterir. Aynı durum, kamyon şoförlüğü, avukatlık ve diğer meslekler içinde geçerlidir.
Ortaya çıkan profilden, hangi tip işlerde çalışabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Testlerden hangi işlere uygun olduğunuzu öğrendikten sonra, iş için gereken eğitim gibi, diğer faktörler hakkında da düşünebilirsiniz.
Bildiğiniz gibi, bazı kişilik özellikleri bazı işler için daha uygundur. Şimdi bir kaçına bakalım.Uyanık biri, iyi bir iş adamı olabilir. Utangaç biri, satış işine hiç girmese daha iyi olur. Tez canlı, enerjisi yüksek ve acil durumlarla başa çıkmada başarılı biri iyi bir polis, gazeteci ya da servis teknisyeni olabilir.
Sürekli macera arayan biri, postanede çalışmak yerine, tur rehberi olarak çalışabilir. Aşırı derecede duygusal ya da sinirli kişiler büyük olasılıkla yönetici ya da asker olmaya pek uygun değildir.
Bir işi düşünürken, kişilik özellikleriniz ve mizacınız çok önemlidir. Ne yapacağınıza karar verirken, bütün etkenleri mutlaka değerlendirmelisiniz.
İş Arkadaşlarınız ve Müdürünüzle Beraber Yaşamayı Öğrenmek
Bazen iş bulmak çok kolaydır. Başladıktan sonra bir sürü başka şeyle mücadele etmeniz gerektiğini öğrenirsiniz. Kişiliğiniz, sadece nasıl bir iş seçeceğinizi etkilemekle kalmaz, belirli durumlarda nasıl tepki göstereceğinizi de etkiler.
Peki, istediğiniz işi bulduktan sonra, müdürünüzün başka bir gezegenden geldiğini gördüğünüzde, departmanınızdaki çoğu kişinin tembellikleri bir tarafa, beceriksiz olduğunu fark ettiğinizde ya da iş arkadaşlarınız size taktığında ne olacak?
Kişiliğiniz, büyük ölçüde bu ve benzeri durumlarda nasıl tepki göstereceğinizi -en azından nasıl tepki göstermek isteyeceğinizi belirler. Eğer dışa dönük ve girişken biriyseniz, canınızı bir durumda daha hızlı ve kararlı tepki gösterme olasılığınız, utangaç ve içedönük birine göre daha fazladır.
Ancak kişilik tipinizden bağımsız olarak, işyerinde neyin yapılıp yapılmamasının olduğunu bilmeniz gerekir. Bazı kişilerle, belli şekillerde başa çıkmalısınız. Ancak bunların ne olduğunu ve neden olduğunu anlamak önemlidir.
Diyelim ki müdürünüz olan Hüsniye ile bir sorununuz var ve bunu onunla konuşmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Eğer fevri biriyseniz, hiç düşünmeden odasına dalıp konuşmaya başlarsınız. Daha tedbirli veya sıkılgan biriyseniz, yöneticinizle bu şekilde yüzleşmenin korkutucu olduğunu düşünür ve bu durumdan tamamen kaçınmayı tercih edebilirsiniz.
Kişilik tipiniz ne olursa olsun, tepkinizi ortaya koymadan önce, sosyal becerileriniz üzerinde çalışmalısınız. Yöneticinizle konuşmadan, sorunun ne olduğunu aklınızda tanımlamalı ve açık olmalısınız.
Hüsniye ile nerede ve ne zaman konuşacağınıza karar verin. İkiniz için de doğru bir zaman ve zemin olduğundan emin olun. Önemli bir toplantıya yetişmek üzereyken, durdurup konuşmak istediğinizi söylememelisiniz. Ona, gün içinde size zaman ayırıp ayıramayacağını sorabilirsiniz.
Ne yaparsanız yapın etrafta diğer çalışanlar varken konuşmaya çalışmayın. Bu tip konuşmalar, kişilerin varlığını gerektirmedikçe özel olarak yapılmalıdır.
Hüsniye ile bir araya geldiğinizde, konuşmaya size göre sorunun ne olduğunu anlatarak başlayın.
Kolayca gözü korkan biriyseniz ya da otorite ile başa çıkmada sorunlarınız varsa, bunu yapmak sizin için zor olabilir. Söylemek istediklerinizi önce düşünüp karar vermek, bu konuda size oldukça yardımcı olacaktır.
Hüsniye'ye yaptığınız yorumlar, saygılı ve sakin bir üslupla yapılmalı ve söyleyecekleriniz bittiğinde de ona fırsat tanımalısınız. Ancak yine de söylediklerinizin arkasında durun, Bazı kişilik tipleri, bunu kolay buldukları halde bu kararlılık kimileri için güçtür.
Herhangi bir çalışma arkadaşınızla sorun yaşadığınız aynı sırayı takip edebilirsiniz. Saygılı olun, suçlamayın ve karşınızdaki kişinin, durumun sizi nasıl hissettirdiğini anlamasını sağlayın.
Nur Meriç
PSK Gelişim ve Aile Danışmanı