KARARLARINIZI BAŞARIYLA HAYATA GEÇİREBİLMENİZ İÇİN…
Bir şeylerin değişeceğine olan umutlarımızı yeşerten yeni yılda, kararlar alıp başarılı olmasalar da; “Bu yıl yeni kararlar almalıyım”, “Bu yıl şu kararı aldım” diyenlere tanık olmuşsunuzdur. Belki bunlardan birisi de sizsiniz…
Önemli değil!
Size vereceğim ipuçlarıyla hayatınızda farklılık yaratmak için harekete geçebilir, yeni kararlar alabilir, kararlarınızı başarıyla hayata geçirebilirsiniz.
* Kararı uygulamaya koymak için bir milat belirleyin. Örneğin Ocak ayı!
* Geçmiş kararlarınızı gözden geçirin. Hangi durumda başarılı olduğunuzu hangi durumda olmadığınızı hatırlayın.
* Kararınız net olsun. Başarılı olmanız karşılığında bir ödül de belirleyebilirsiniz. Örneğin “Bu yıl kilo vereceğim ve kendimi yeni kıyafetlerle ödüllendireceğim.”
* Başarılı olabilmeniz için yapmanız ve yapmamanız gerekenlerin listesini çıkartın. “Şu yazarın 10 kitabını bu yıl okuyup bitireceğim. O halde Çarşamba(!) akşamları televizyon izlememeliyim.” Bazen bir konuda başarılı olabilmek için taviz vermeniz gerekebilir.
* Kişisel amaçlara erişebilmek için gereken istikrarı oluşturmalısınız. Fakat Yetersiz Öz-Denetim Şemanız varsa; duygu ve dürtülerini dizginlemekte zorluk çeker veya reddedersiniz. Huzursuzluktan, çatışmalardan, yüzleşmelerden veya aşırı çaba sarf etmekten kaçınma gösterebilirsiniz. Şema kontrolü gibi profesyonel destek gerektiren konularda bir uzmandan yardım alın.
* Kararınızı baş*arıyla hayata geçirmek için kendinize bir destek grubu bulmak işinize yarayacaktır. (Sizinle aynı hayali kuran biri, bir terapi grubu, bir eğitimci vs.)
* Süreci takip edin; ne kadar başarılı gidiyorsunuz, ne olursa yoldan sapıyorsunuz? Diyelim ki sigarayı bırakmayı hedeflediniz, eğer arkadaşlarınızla eğlenmeye gittiğinizde hedefinizden şaşıyorsanız bir süre akşamları spor etkinlikleri yapmayı düşünebilirsiniz.
* İmgeler, semboller hedeflerinizi gerçekleştirmekte çok işinize yarayabilir. Aldığınız kararı simgeleyen bir aksesuar seçin. Diyelim ki araba satın almak için para biriktirme kararı aldınız. Boynunuza bunu simgeleyen bir anahtar takın. Ya da her gün avucunuzun içine mavi bir arabayı simgeleyen bir mavi nokta çizin. Kararlar ve davranış değişiklikleri konusunda yeterince tekrar yapmak önemlidir. Özellikle ilk 21 gün, kararınızı ciddiyetle uygulayın. Bir davranışı 21 kez yaptığınızda artık ona alışmış olacaksınız.
* Beyninizde aynı resmi ne kadar çok canlandırırsanız zihniniz o resmin gerçeğe dönüşmesi için size o kadar yardımcı olur. Kararınızda başarılı olacağınız konusunda her zaman iyimser olun ve başarılı olduğunuzda yaşayacağınız tabloyu zihninizde canlandırmaya devam edin.
Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç
19 OCAK 2015 / ZAFER GAZETESİ- YAŞAM PENCERESİ