Kadın ve Erkekte Cinsel İşlev Bozuklukları

İnsanların en temel gereksinimlerinden biri olan cinsellik; en az su içmek, yemek yemek, nefes almak kadar önemli bir temel ihtiyaçtır. Kaliteli ve tatmin edici bir cinsel yaşam, sağlıklı ilişkilerin de temel besin kaynaklarındandır. Mutlu bir cinsel yaşam, ilişkileri daha güçlü ve dinamik şekilde hayatta tutar. Sağlıklı ve tatmin edici bir cinsel yaşam, çiftlerin birbirlerine karşı daha toleranslı ve daha bağlı olmalarını sağlar. Buna rağmen, toplumda cinsel işlev bozukluğu görülme oranının %40′lar düzeyindedir.

Cinsel sorunlar hem kişinin yaşam kalitesini düşürür, hem de çiftin ilişkisini olumsuz etkileyebilme potansiyelini oluşturur. Sorunun kronikleşmesi cinsellikten kaçınmaya yol açabilir. Cinsel bir sorunun varlığı önemli bir stres etkenidir. Uzun dönemde depresyona yol açabilir. Cinsel sorunlar diğer tıbbi ve psikolojik sorunlar gibi tedavi edilebilir sağlık sorunlarıdır. Kendiliğinden düzelme nadiren görülür. Uygun tedavi ile tedavi başarı oranları son derece yüksektir.

Cinsel sorunlar çiftin ortak sorunudur. Bu nedenle erkekte veya kadındaki cinsel işlev bozukluğunun tedavisinde eşin sürece katılımı ve katkısı önemlidir. Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozuklukları erken boşalma ve sertleşme bozukluklarıdır. Kadınlarda ise en sık isteksizlik-orgazm bozuklukları ve vajinismus görülür.

Cinsel İşlev Bozukluklarında Tedavi

Merkezimizde Uzman Terapistimiz eşliğinde yapılan bilinçaltı çalışmalarıyla kişinin sorunu tespit edilir. Son yıllarda cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde genel olarak, soruna odaklı, kısa davranışçı cinsel terapiler daha fazla uygulanmaktadır. Danışannın değerlendirilmesinden sonra bireysel, grup, çift ve evlilik terapileri uygulanabilmektedir.

Cinsel tedavilerde yaklaşımın dört temel özelliği vardır:

1. Çift birlikte tedavi edilir.
2. Çiftin cinsel ve cinsel olmayan ilişkilerinde söz ve davranış değişiklikleri ile daha iyi bir iletişim kurmalarına yardım edilir. Amaç çiftle işbirliğine girerek sorunu çözme sorumluluğunu çifte vermektir.
3. Cinsel ilişkinin anatomi, fizyoloji (işlevi) ve psikolojisi hakkında bilgilendirilerek eksik ve yanlış bilgilerin düzeltilmesidir.
4. Derecelendirilmiş bir seri “cinsel ev ödevleri” nin verilmesidir. İhtiyacına göre haftada bir ya da iki kere uygulanan, 55 dakikalık tek seans oturumu, ya da 110 dakikalık çift seans oturumuyla, tedavi ortalama 2 veya 3 ay içinde başarıyla tamamlanmaktadır. Bireylerin sağlıklı ve kaliteli bir cinsel yaşama kavuşması sağlanır. 
 

CİNSEL TERAPİ ALANLARI

Kadında Cinsel İsteksizlik

Erkekte Cinsel İsteksizlik

Vajinismus

Sertleşme Güçlüğü

Erken Boşalma
 

Nur Meriç

PSK Gelişim ve Aile Danışmanı